RECEPT: Šťavnaté ledvinky na cibulce s voňavou slaninou
Jsem si vědom, že s ledvinkami trochu riskuji. Droby obecně nepatří mezi nejoblíbenější masa. Sám za sebe ale musím říct, že u nás ledvinky bodují a tento recept obzvlášť.
A přestože z nabídek restaurací dnes již ledvinky téměř vymizely, u mnoha strávníků jsou oblíbené dodnes. Proto vám poradím, jak si je připravit pohodlně doma. Ale pozor, aby ledvinky chutnaly výborně, je potřeba je důkladně očistit. Poté už je stačí jen orestovat s cibulkou a slaninou a výborný oběd je hotový. A ještě jedna důležitá rada: Když ledvinky objednáte u Křečka, budete mít jistotu, že budou 100% čerstvé a zároveň si k nim můžete objednat Křečkův špek bez kůže, který budete do tohoto receptu také potřebovat.
Suroviny na 4 porce:
1 kg vepřových ledvinek
3 střední cibule
100 g špeku bez kůže
1 lžíce oleje
Sůl a pepř
Špetka kmínu
Špetka majoránky
2 stroužky česneku
60 g hladké mouky (na zahuštění)
Postup
Ledvinky podélně rozřízneme, vyřízneme močovody, očistíme je a nakrájíme na menší kousky. Následně ledvinky několikrát spaříme vařící vodou a dobře propláchneme, abychom odstranili sraženiny a případný nežádoucí zápach.
Na oleji osmažíme slaninu s nakrájenou cibulkou, přidáme spařené ledvinky, pepř, kmín a sůl a za mírného podlévání dusíme pod pokličkou asi 1/2 hodiny. Poté vodu vydusíme, ledvinky zaprášíme moukou, podlijeme a omáčku provaříme. Na konec ochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou.
Nejvhodnější příloha je rýže.
Pokud se tento recept rozhodnete vyzkoušet, určitě se o tom s námi podělte na sociálních sítích, kde se můžeme vzájemně inspirovat.
Šéfkuchař Radek Pálka
Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online na našem e-shopu. Při dopoledních objednávkách Vám nákup ještě ten den doručíme a Vy díky tomu máte záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.