Recept Vepřová žebírka pásky z pečeně na medu
Když jsem v roce 1996 nastoupil do svého prvního zaměstnání v Hradci Králové, naprosto přelomové jídlo na jídelním lístku byly vepřové Spare ribsy. A tak jsem rád, že jsem u Křečka objevil Vepřová žebírka pásky, protože právě tyhle pásky jsou na tento recept naprosto ideální.
SUROVINY
MARINÁDA:
- 2 dl tmavého piva
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce sladké paprika
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce vinného červeného octa
- 1 lžička hořčičného semínka
- Chilli omáčka podle chuti, např. tabasco, chipotle
- 1 dl oleje
BBQ OMÁČKA:
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky cukru
- 1 lžíce uzené papriky
- 100 g drcených rajčat
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- Podle chuti cukr – nemusí být
- Chilli omáčka podle chuti, např. tabasco, chipotle
- 1 dl oleje
Postup
Marinádu dobře rozmícháme, dokud se všechno koření nerozpustí a med se nespojí s pivem. Medu se musí přidat tolik, aby marináda nebyla úplně řídká, jako voda…
Tuto směs naneseme na žebra, zabalíme do alobalu a necháme v lednici marinovat přes noc (čím déle, tím lépe). Nelekejte se, že v marinádě není sůl. Měla by stačit sójová omáčka. Ale kdyby vám to přišlo málo, klidně si marinádu trochu přisolte.
Naložené žebra v alobalu pak pečeme 3 hodiny při 150 °C v troubě.
Cibuli a česnek si nakrájíme hodně nadrobno a smícháme s drcenými rajčaty. Přidáme všechny ingredience (kromě cukru) a svaříme na plotně asi 20 minut. Během vaření je potřeba ochutnávat a případně přidat cukr (záleží kolik medu se použije do základu, aby se vyvážila kyselost rajčat) – případně dosolit a dopepřit.
Konzistence BBQ omáčky musí být hustá, aby žebra pěkně pokryla.
Pečené žebra v alobalu po 3 hodinách vyjmeme z trouby, opatrně slijeme vypečenou šťávu do naší BBQ omáčky a případně jí ještě zredukujeme.
BBQ omáčku pak naneseme na stranu žeber, kde je maso a dáme ještě do trouby na horní gril na 20 minut při 220°C.
Musíte si na výsledek počkat, ale věřte, že to stojí za to.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka