Recept Vepřová panenka s bílým chřestem
Chřestová sezona u nás trvá obvykle od dubna do konce června a proto naše květnové recepty se budou točit kolem chřestu. Chřest je skvělý sám o sobě i v roli luxusní přílohy – jako v tomhle receptu.
Ale nejen z chřestu jsme živi. Uznávám, že chřest je vynikající sám o sobě, ale teprve vepřová panenka od Křečka dá této lahodné zelenině ten správný šmrnc.
Panenská svíčková nebo také panenka či filet patří k nejoceňovanějším a bohužel také nejdražším částem vepřového masa. Ovšem panenka se vyznačuje delikátní chutí a jemnou strukturou, navíc jsou v celém praseti je 2 relativně malé panenky, a od toho se cena odvíjí. Ale proč si alespoň jednou nedopřát. Navíc v Křečkově eshopu jsou k dostání panenky bez palců, takže dostanete maso prakticky bez odpadu.
Suroviny:
- 350 g vepřové panenky bez palce
- 50 ml olivový olej panenský
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 citron 1 ks
- 2 plátky anglická slanina
- 1 svazek bílého chřestu
- Petrželka, nebo kerblík na ozdobu
Na omáčku:
- 2 PL majonézy
- 2 sardelky (ančovičky)
- 1⁄2 stroužku česneku
- 50 g vlašských ořechů Citronová kůra z 1⁄2 citronu 1 PL pomerančové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
Panenku vcelku osolte, opepřete a zakapejte v míse olivovým olejem a vše vmasírujte do masa. Maso nechte aspoň 2 hodiny nebo lépe přes noc odpočívat v chladu.
Rozpalte si pánev s kapkou oleje a panenku opékejte z každé strany asi 8 minut. Maso vyjměte z pánve a nechte ho odpočívat. Maso tak zůstane uvnitř jemně narůžovělé a vláčné.
Chřest oloupejte a uvařte v osolené vodě cca 7 minut.
V pánvi po panence opečte slaninu do křupava a klínky citronu.
Suroviny na omáčku promixujte, jak moc dohladka chcete, osolte a opepřete. Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou, opečenými klínky citronu, slaninou a s chřestem.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka