Recept Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly
O jazyku jako takovém jsem zde již psal, byť se jednalo o jazyk vepřový. Dnes přijde na řadu jazyk hovězí uzený. Uzený jazyk od Křečka je opravdová delikatesa. Je šťavnatý, tak akorát slaný.
Když se nakrájí na tenké plátky, je to upřímně lepší než šunka. A když si jazyk připravíte dle mého receptu s křenovým dipem a jablečnými povidly, bude to, jak říká paní Bohdalová ,,NEBE V HUBĚ,,
Suroviny na 4 porce:
- 1 hovězí jazyk
- Sůl podle chuti
- 500 ml víno červené
- 120 g krupicový cukr
- 6 lžic medu
- 6 jablek
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 citrony
- 3 lžíce křenu
- 250 g zakysané smetany
- 150 g listových salátů
Postup
Hovězí jazyk uvařte v osolené vodě doměkka; trvá to zhruba 2 hodiny. Vývar nevyhazujte, bude z něj skvělá polévka. Jazyk vylovte, vložte do studené vody a oloupejte
vrchní vrstvu. Po vychladnutí nakrájejte jazyk na tenké plátky.
Do rendlíku dejte červené víno, cukr, 3 lžíce medu a přiveďte k varu. Vařte cca 15 minut nebo až bude mít směs konzistenci řidší karamelové omáčky.
Troubu rozehřejte na 150°C. Čtyři jablka nakrájejte na kostičky a vložte je do zapékací mísy. Posypte 2 lžícemi cukru, přidejte 2 lžíce medu, tymián a rozmarýn a přilijte šťávu z 1 citronu. Přiklopte a duste v troubě cca 1,5 hodiny, aby se jablka rozpekla a vytvořila povidla (mají-li jablka málo šťávy, můžete po půl hodině trochu podlít vodou). Nechte vychladnout.
Křen smíchejte s 200 g zakysané smetany, 2 jablky nakrájenými na malé kostičky (pěkná nemusíte loupat), šťávou z 1/2 citronu a 1 lžící medu a osolte. Na talíře rozdělte lístky salátu. Zbylých 50g zakysanky smíchejte s 1 lžičkou citronové šťávy a salát pokapejte. Vedle rozložte křenový dip a jazyk, který přelijte redukcí z červeného vína a podávejte.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka