Recept Svíčková na smetaně
Co se vám vybaví, když se řekne „typické české jídlo“? Nejoblíbenějším pokrmem je podle mistrů gastronomie svíčková na smetaně, lahodná kombinace křehkého hovězího masa, krémové omáčky a samozřejmě nezbytných knedlíků. Jak už to u tradičních receptů bývá, existuje snad tolik variant, jako je jejich kuchařů. Tak snad si oblíbíte ten můj recept.
Suroviny
750 g hovězí falešné svíčkové (nebo hovězí maso zadní)
150 g mrkve
150 g celeru
75 g petržele
1 větší cibule
50 g slaniny nakrájené na úzké klínky
150 g másla
Sůl
Mletý pepř
5 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
3 bobkové listy
Špetka tymiánu,
Citrónová šťáva
Cukr
100 g plnotučné hořčice
2 lžíce hladké mouky
250 ml šlehačky
Citron nakrájený na plátky
Brusinkový kompot
POSTUP:
Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Ideálně při 180 stupních cca 2 hodiny. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.
Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.)
Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem. Nezbytnou přílohou je houskový knedlík
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka