Recept na Škvarkový chléb
Tento recept je rychlý a jednoduchý. I v domácím prostředí si tak člověk dokáže udělat výborný chléb. Já svůj recept na škvarkový chléb vylepšil tím, že do chleba nedávám pouze a jen škvarky, ale Křečkovy škvarky v sádle. Chléb je tak vláčnější, křehčí a déle vydrží. I když to v tomto případě není potřeba, protože u nás zmizí poměrně krátce po upečení.
Suroviny na 1 chléb:
-
Voda 300 ml
-
Sůl 1 čajová lžička
-
Cukr krupice 1 čajová lžička
-
Ocet 1 polévková lžíce
-
Hladká mouka 150 g
-
Droždí 20 g
-
Celý kmín ½ čajové lžičky
Postup:
- Do mísy dáme vlažnou vodu, ve které rozpustíme sádlo se škvarky a droždí, potom přidáme sypké suroviny a pořádně vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy.
- Těsto necháme alespoň hodinu kynout.
- Potom si vysypeme ošatku moukou, vložíme do ní již vykynuté těsto a necháme ještě alespoň 15 minut kynout.
- Těsto z ošatky přendáme na plech s pečícím papírem a potřeme vodou.
- Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme. Během pečení potíráme slanou vodou, jestli je chleba upečený poznáme podle poklepu. Když duní, tak je hotový. Ale přibližně to trvá asi hodinu.
Tento chléb je úžasný právě tím, jak je jednoduchý. A je sám o sobě dobrý. Ale když si krajíce potřete Čertovou škvarkovou pomazánkou /pochopitelně od Křečka/, teprve teď z chleba uděláte pořádnou laskominu.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka