Pečené koleno s černým pivem
Pečené vepřové koleno je označováno jako jedno z našich národních jídel, já si ale myslím, že populárnější, než u nás je pečené koleno v Německu. Ale Němci nemají kolena od Křečka, takže si myslím, že díky tomuto receptu bychom skutečně mohli v oblibě pečených kolen získat své prvenství.
Tento recept je sice zdlouhavější, ale odmění vás měkkým šťavnatým masem uvnitř a s křupavou kůží na povrchu.
Suroviny na 1 koleno:
- Vepřové koleno zadní od Křečka zadní 1 ks (nepleťme si od Křečka a z Křečka)
- Sůl
- Černé pivo ½ litru
Na marinádu:
- Černé pivo 150 ml
- Třtinový cukr 2 polévkové lžíce
- Čerstvý zázvor asi 2 cm
- Ostrý kečup 4 polévkové lžíce
- Sójová omáčka 1 polévková lžíce
- Dijonská hořčice 1 polévková lžíce
- Česnek 4 stroužky
Postup:
- V kastrůlku zahříváme pivo s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme rozetřený česnek, nakrájený zázvor a na mírném ohni vaříme asi 8 minut. Dále přidáme kečup, hořčici a sójovou omáčku, řádně promícháme a ještě asi 5 minut za stálého míchání vaříme.
- Koleno na jedné straně nařízneme až ke kosti, dále nařezáváme kůži po celém obvodu kolena. Osolíme a snažíme se sůl vetřít do všech zářezů. Osolené koleno přendáme do mísy, potřeme marinádou a opět se snažíme ji co nejvíce vetřít do všech zářezů. Mísu přiklopíme a necháme 24 hodin v chladu marinovat.
- Následující den koleno přendáme do pekáče s veškerou marinádou. Vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a necháme asi 20 minut péct.
- Poté snížíme teplotu na 150°C a necháme za občasného podlití pivem, nebo přelévání výpekem péct 2-3 hodiny. Podáváme s pečivem jak teplé, tak i studené a zapíjíme dobře vychlazeným pivečkem.
Na toto koleno si musíte počkat více jak den. Ale věřte mi, že se čekání vyplatí. A když koleno podáváte s dobrým škvarkovým chlebem, křenem a hořčicí, je to slast.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka
Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.