Recept na zapečené škvarkové brambory
„Kdo nejedl zde brambor, nebyl na Šumavě“. Tento více než sto let starý citát z turistického průvodce je velmi přesný. A co teprve, když brambory smícháte se škvarky v sádle od Křečka.
Na čtyři porce budeme potřebovat:
-
1 kg malých brambor
-
2 pórky
-
1–2 polévkové lžíce sádla
-
Sůl a pepř dle chuti
-
1 lžíce octa
Postup přípravy:
Brambory rozpulte a uvařte v osolené vodě skoro do měkka. Odhadem 10-12 minut v návaznosti na velikost brambory. Doporučuji, čím menší, tím lepší. Nejlepší je odrůda Grenaille.
Troubu si předehřejte na 230 °C. Mezi tím, co se vaří brambory si nakrájejte pórek na tenké plátky. Na sádle opékejte škvarky a pórek asi 5 minut. Vycezené brambory smíchejte se škvarky a pórkem. Osolte, opepřete, pokapejte octem a důkladně promíchejte.
Promíchané brambory rozprostřete na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem a pečte 40 minut dozlatova. Podávejte třeba se zelným salátem.
Přeštická prasátka, která jsou se Šumavou úzce spjaty se dnes moc nevidí, toto plemeno je úžasné a chutné a dalo základ třeba tradiční pražské šunce. Bohužel, a to se dnes moc nenosí mají tato prasátka velké množství sádla. Ale pokud na přeštické vepřové a přeštické sádlo narazíte, tak si ho určitě kupte, protože škvarky z přeštických čuníků jsou jednoznačně nejlepší.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka