Recept na domácí bramborové halušky se zelím a uzeným masem
Do podzimního a zimního počasí jsou halušky naprosto ideální – člověk se po nich cítí krásně sytý a zalezl by rovnou pod peřinu! Ale jen z obyčejných halušek udělá extra halušky Křečkova Oravská slanina a Křečkův špek bez kůže.
Suroviny na 4-5 porcí:
- Brambory 1,5 kg
- Hladká mouka cca 125 g
- Hrubá mouka cca 125 g
- Sůl
- Cibule 1 ks
- Bílé kysané zelí 1 kg
- Křečkova Oravská slanina 1,3 Kg
- Křečkův špek bez kůže 0,2 Kg
Postup:
- Syrové brambory nastrouhejte najemno. Z brambor vymačkejte přebytečnou vodu.
- Do brambor přidejte cca 2 lžičky soli a mouku. Vše důkladně zamíchejte. Těsto by mělo být o něco hustší, než na bramborák. Dobré je brambory rozmixovat ponorným mixérem. Těsto je pak lepší na další zpracování.
- Dejte vařit vodu v největším hrnci a osolte ji. Když se voda vaří, tak do ní vložte kousek těsta. Pokud noček zůstane v celku, tak je konzistence perfektní. Pokud se rozpadne, přidejte ještě mouku a pokus opakujte.
- Poté můžete vkládat halušky přes haluškovač, Nebo cedník s velkými oky.
- Halušky vařte 5–7 minut. Poté sceďte a přendejte do velké mísy. Toto množství těsta vařte tak na 2 - 3 dávky.
- Křečkova Oravská slanina - nejprve dejte vařit maso. Klidně den předem. Vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte cca 2 hodiny.
- Poté maso vyjměte a nakrájejte na malé kousky. Na ½ nadrobno nakrájeného špeku bez kůže orestujte najemno nakrájenou cibulku. Přidejte zelí i s polovinou šťávy ze zelí a vařte tak dlouho, až se šťáva vypaří.
- Nakonec přidejte nakrájenou Oravskou slaninu a uvařené halušky. Vše smíchejte a popřípadě dosolte. Ale slanina je dost slaná sama o sobě, tak většinou sůl už není potřeba.
- Zbylou ½ špeku nakrájejte na kostičky, orestujte a tímto výpekem s uzenými škvarky ještě halušky posypte.
Pokud jste ještě nezažili pocit mít ,,nebe v hubě,, tak máte jedinečnou příležitost.
Šéfkuchař Radek Pálka
Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.