Recept Kuřecí křídla na grilu
Já nevím jak vy, ale já mám křídla rád. Někomu by mohlo vadit maso obírat a raději jde do
steaku. Já osobně mám právě tu obíračku rád. Grilování je obřad. Není to jen o tom rychle
něco upéct a sníst, ale jde především o to být s přáteli, rodinou a známými a prostě si to užít.
A abych nezapomněl. Kdyby náhodou někdo pochyboval, jestli křídla koupit u Křečka, nebo
někde jinde, tak za mě rozhodně u Křečka.
Jednak dostanete křídla chlazená, potom z českého chovu a co víc, při objednávce nad 500 Kč
vám maso dovezou až k vám domů, a to i s potřebnou marinádou.
S marinádami Progast nebylo grilování nikdy snažší.
Na 4 porce:
- 1200 g kuřecích křídel
- 75 g Medové pinkant marinády Progast
- 4 stroužky česneku
- 1 čerstvou feferonku
Postup
Marinádu si dejte do misky. Přidejte do ní utřený česnek a nakrájenou feferonku.
Feferonka být nemusí, ale já rád křídla pikantnější.
Vše promíchejte, přidejte křídla, pořádně je obalte marinádou, zakryjte potravinářskou fólií a
nechte alespoň 4 hodiny marinovat.
Mezi tím si rozpalte gril. To žhavé v grilu nahrňte na jednu polovinu a vytvořte si tak 2 zóny.
Jednu horkou – grilovací a pak tu druhou udržovací, nebo řekněme ne tak horkou.
Děláme to proto, že kuřecí křídla je vhodné grilovat kombinací přímého a nepřímého
působení tepla. Přímo nad teplem tak grilujeme maso z každé strany asi 2 minuty. Po uplynutí
času přesuneme kuřecí křídla do studené zóny a grilujeme je nepřímo. To potrvá cirka 30–40
minut. Je hlavně proto, aby křídla nezčernala a aby byla po dokončení grilování křupavá,
propečená a stále šťavnatá. Já bych si ke křídlům dal pečenou bramboru a k ní bylinkovou
zakysanou smetanu.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka