Recept Kuba z hub se škvarky
Mezi tradiční Vánoční recepty bezesporu patří kroupový Kuba. Pravda, v tom starodávném pojetí jsou to kroupy, sušené houby, majoránka a česnek. Doba se ale změnila, navíc tu máme luxusní Křečkovy produkty, a tak proč si Kubu nevylepšit sádlem a škvarky. Navíc letošní houbařská sezóna byla výjimečná a pokud jste na tom stejně jako my, máte jich plné mrazáky.
Suroviny
Kroupy 300 g – větší krupky
Škvarky v sádle 100 g
Cibule 3 ks
Sůl
Pepř bílý mletý
Houby 250 g
Kmín drcený 1 ČL
Česnek 5 stroužků
Majoránka (drhnutá) 2 ČL
Cibule červená
Petrželka na ozdobení
POSTUP:
Krupky operte ve studené vodě. V kastrolu na zhruba polovině rozehřátého sádla a škvarcích osmahněte nakrájenou cibuli. Pak přidávejte krupky. Opražte je, osolte, zalijte vodou, nebo ještě lépe vývarem. Přiklopte a uvařte doměkka.
Houby nakrájejte na kostičky, přisypte kmín a na zbylém sádle poduste asi čtvrt hodiny. Opatrně vmíchejte do uvařených krupek, okořeňte utřeným česnekem, majoránkou, případně i pepřem a promíchejte. Dejte kubu do vymazaného pekáče, pokropte rozpuštěným sádlem se škvarky a při 180 ºC zapékejte asi 25 minut.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka