Min. objednávka 300 Kč. Doprava ZDARMA na vše! Akční ceny platí pro závoz do pátku 6. prosince 2024

Recept Krůtí stehna na cibuli

Krůtí maso nemá bohužel u nás takovou oblibu jako ve světe, což je škoda. Lidé se obvykle bojí, že maso bude suché. To může být pravda. Proto jsem ale zvolil chlazené krůtí stehno od Křečka. Tady vám vysušení nehrozí. Jednak proto, že se jedná o maso od Křečka, potom proto, že stehna jsou vždy lepší než prsa a v neposlední řadě proto, že tento recept je prostě geniální.

Suroviny

  • Olivový olej 1 PL
  • Krůtí spodní stehna 2 kg
  • Šalotka 15 ks
  • česnek 2 stroužky
  • Voda 300 ml
  • Konzervovaná rajčata loupaná 400 g
  • Tymián 4 snítky
  • Bobkový list 2 ks
  • Sůl 
  • Pepř

Postup:

Zahřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Olej zahřejte na vysokém plameni v kastrolu vhodném do trouby či v pekáči. Vložte stehna (horní můžete svázat kuchyňským provázkem) a opečte je ze všech stran dohněda; trvá to tři až čtyři minuty z každé strany. Pak maso vyjměte a dejte stranou. Plamen trochu stáhněte, na olej vhoďte celé šalotky a opékejte je asi deset minut, aby začaly karamelizovat. Přidejte česnek na plátky, a ještě minutu míchejte, pak do nádoby vlijte vodu i rajčata a vhoďte bobkové listy. Vložte maso, osolte, opepřete a pokryjte tymiánem. Přiklopte poklicí a vložte do trouby.

Duste třicet až pětačtyřicet minut při 220/200 °C, pak zmírněte teplotu na 180/160 °C a pečte ještě hodinu až hodinu a půl, podle velikosti masa. Zhruba dvacet až třicet minut před plánovaným koncem pečení nádobu odklopte a maso přelijte vypečenou šťávou.

Podávejte s čerstvým pečivem, rýží či bramborovou kaší. 

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK