Recept Králík se slaninou a tymiánem
Tradiční francouzská příprava! Křečkova slanina dodá jemnému, ale suššímu masu šťavnatost a tymián se zase postará o báječné aroma.
Suroviny
- 1 celý králík
- 3 lžíce čerstvého tymiánu
- Křečkova anglická slanina 250 g
- Brambory 700 g
- Jarní cibulka 5 ks
- Olej 2 PL
- Sůl
- Pepř
Postup:
Maso rozdělte na jednotlivé části, lehce osolte a posypte tymiánem - bylinky pěkně přitiskněte. Pak králičí maso oviňte slaninou a převažte kuchyňským provázkem.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Neoloupané brambory nakrájejte na plátky, ty pak rozprostřete po dně pekáčku a stejnoměrně osolte. Položte na ně králičí balíčky a okolo dejte nakrájené cibulky. Všechno ještě zakápněte olejem.
Pečte asi hodinu. Maso jednou obraťte, aby se slanina vypékala stejnoměrně. Ke konci můžete teplotu na chvíli přibližně o dvacet stupňů zvýšit, aby králičí lákavě zezlátlo.
Příloha
Peče se spolu s masem, ale správně po francouzsku byste ji měli doplnit ještě zelenými fazolkami (lusky). Krátce je povařte v páře nebo na másle a opepřete.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka