Recept Hovězí polévka s morkovými knedlíčky
Jakou radost jsem měl, že jsem v eshopu u Křečka našel morkové kosti. Ty totiž na nějaký čas skoro zmizely z pultů řeznictví a to je velká škoda.
Ona totiž morková kost, kterou si koupíte v řeznictví Křeček, má celou řadu využití. Vývar, morkové knedlíčky, pečená morková kost, morková pomazánka na topinku.
Naše prababičky prý dělaly z morkové kosti sladký dezert, morkové řezy. Se žloutky, smetanou, mandlemi a citronovou kůrou. Zní to divně, ale prý je to výborné! Recept jistě najdete na internetu nebo ve starých kuchařských knihách.
Já nabízím klasiku. A sice recept na morkové knedlíčky, který pochází z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1890.
Polívka s knedlíčky z hovězího tuku - tak je to skutečně napsáno
Ingredience pro 8 osob:
- 130 g morku - tzn tak 1,5 kg morkových kostí
- 1 houska
- 100 ml smetany
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 1 lžíce mouky
- zelená petrželka
Postup
Vezme se 130 g tuku (morku) a rozdělí se na dva díly, jeden se nechá rozpustit a druhý díl se rozkrájí na malé kostky; v tom rozpuštěném se usmaží půl ostrouhané a na malé kostky rozkrájené žemličky, druhá polovička žemličky se též rozkrájí a namočí se ve smetaně.
Onen na kostky rozkrájený tuk se též rozpustí, procedí a vychladlý se utře, pak se do něho dají tři žloutky a jedno celé vejce, dá se k tomu ta ve smetaně namočená, vymačkaná žemlička, lžíce pěkné mouky a též ta do zlatova vysmažená žemlička a trochu zelené, drobně rozkrájené petržele. Z toho se pak kávovou lžičkou zavaří do dobré hovězí polévky malé knedlíčky a polévka se okoření květem.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka