Min. objednávka 300 Kč. Doprava ZDARMA na vše! Akční ceny platí pro závoz do pátku 6. prosince 2024

Recept Domácí sulc

 domaci sulc

Na přípravě sulcu není nic složitého, jen je třeba počítat s časem na ztuhnutí v lednici. Hotová huspenina je krásně barevná díky kořenové zelenině, chuťově výborná, a navíc plná kolagenu - takže prospěšná pro klouby a chrupavky. A když si s výrobou dáte trochu práce, tak na stole plátky sulcu vypadají nádherně.

Suroviny

Vepřové koleno 2 ks

Divoké koření (2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření)

Cibule 2 ks

Celer 0.5 ks

Mrkev 2 ks

Petrželka 1 ks

Ocet 2 PL

Sůl a pepř

Okurky nakládané 5 ks

Vejce 2 ks

Petrželka 1 svazek

Beraní rohy

Chleba k podávání

Postup

Kolena vložte do hrnce, přidejte koření a cibuli, zalijte asi 2 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené a přiveďte k varu. Vařte 1,5–2 hodiny, až se maso bude oddělovat od kosti. Na posledních asi 10 minut přidejte kořenovou zeleninu (nesmí se rozvařit). Přeceďte a vývar uchovejte.

Vývar vařte dál, až se jeho objem zmenší asi na 750 ml. Osolte, opepřete, okyselte podle chuti a znovu přeceďte přes jemné plátýnko a promíchejte s nasekanou petrželkou. Maso z kolen oberte, odstraňte šlachy, kůži a co nejvíc tuku (záleží na vaší chuti). Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, mrkev, celer, petržel, vejce a nakládané okurky na úhledné kostky. Zeleninu s masem promíchejte s polovinou vývaru a navrstvěte do paštikové formy. Zalijte zbytkem vývaru, překryjte potravinářskou fólií a dejte na 24 hodin do chladničky ztuhnout (v chladu vydrží asi 3 dny).

Sulc podávejte pokrájený na plátky s beraními rohy a chlebem. Doplnit ho můžete kolečky cibule.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK