Recept Cordon bleu z vepřového masa
Mé srdce plesá. Jednak proto, že Cordon mám opravdu rád, ale hlavně proto, že na mě nedávno na Křečkově e-shopu vyskočila informace, že si u Křečka mimo masa a fantastických uzenin můžete objednat i sýry, konkrétně Goudu.
Sýr Gouda je tvrdý sýr nizozemského původu vyráběný z kravského mléka a je právem označován jako jeden z nejlepších sýrů na světě. A co víc, do našeho receptu se báječně hodí. Recept na Cordon bleu pochází z Francie a původně se dělal z telecího masa, ale to nevadí. Vepřové maso od Křečka je tak kvalitní, že na telecí v tomto případě můžete klidně zapomenout.
Suroviny
600 g vepřové kýty (4 plátky)
40 g goudy (4 plátky)
40 g Křečkovy výběrové šunky (4 plátky)
100 g hladké mouky
130 g strouhanky
1 vejce
Olej na smažení
Sůl a pepř
Citron 1 ks
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Plátky kýty důkladně rozklepejte, ale dejte pozor, aby se neprotrhly. Klidně je rozklepejte přes potravinovou fólii, nebo silnější igelitový sáček. Maso se tak nepotrhá a nelepí se na paličku.
Maso osolte, opepřete a na každý kousek položte po plátku šunky a sýra. Plátky přeložte a okraje k sobě pořádně přimáčkněte. Na tři talíře si připravte mouku, strouhanku a rozšlehanou vaječnou směs. Plněné kapsy poválejte nejdřív ve strouhance, potom v mouce, poté je vymáchejte ve vejci a pak znovu obalte strouhankou. Nebojte, nezbláznil jsem se. Skutečně použijte 2x strouhanku.
V hrnci si rozpalte olej a zprudka Cordony z obou stran usmažte. Usmažené Cordony osušte papírovou utěrkou a na 10 minut je dejte do předehřáté trouby. Krásně se tam dodělají a chuť goudy prostoupí do masa.
Podávejte s citronem, pečenými brambory, nebo bramborovou kaší.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka